Rizz este desemnat de dicționarul Oxford „cuvântul anului 2023”. În argou, „rizz” este sinonim al carismei sau al reuşitei în arta seducţiei și a apărut pe reţelele de socializare şi popularizat în special de actorul Tom Holland, informează AFP. Jurnaliștii Gândul au dat zece telefoane, subiecții adolescenți, 14-17 ani, din zona familială. Zece din zece răspunsuri conform Oxford, chiar un pic prea explicite…
Derivat/deviat într-o versiune prescurtată, din cuvântul carismă, „rizz” semnifică „stil, farmec, seducţie, capacitatea de a atrage un partener amoros sau sexual”, potrivit Oxford University Press, instituţia care a desemnat luni cuvântul anului 2023. Acest termen, este de acum utilizat şi în limba franceză și a apărut pe reţelele de socializare în 2023, popularizat în special de internautul american Kai Cenat în faţa milioanelor sale de abonaţi pe platformele online YouTube şi Twitch.
Utilizarea sa a crescut exploziv începând din iunie 2023, după ce actorul de 27 de ani Tom Holland, protagonistul francizei cinematografice „Spider-Man”, l-a utilizat într-un interviu acordat pentru site-ul Buzzfeed. „Nu am niciun fel de rizz”, a afirmat el.
Site-uri şi aplicaţii de întâlniri online l-au preluat de atunci, într-o încercare de a-i atrage pe utilizatorii din „Generaţia Z”, puștii născuți între 1997 şi 2010, a detaliat Oxford University Press într-un comunicat.
Cuvântul „rizz” a fost ales „ca un exemplu interesant al felului în care limba este creată, formată şi împărtăşită în rândul unor comunităţi, înainte de a fi difuzată într-un cadru mai larg”, a explicat instituţia britanică.
„El evocă felul în care tinerele generaţii creează spaţii”, atât „în online”, cât şi în schimburile de păreri faţă-în-faţă, „unde posedă şi definesc limbajul pe care îl utilizează”, precizează acelaşi comunicat.
Pentru desemnarea cuvântului anului, instituţia a alcătuit mai întâi o listă cu opt cuvinte finaliste, printre care s-au aflat „swiftie” (fan al cântăreţei americane Taylor Swift) şi „prompt” (termen ce desemnează o instrucţiune dată unui program de inteligenţă artificială).
Publicul a fost îndemnat apoi să voteze, înainte ca experţii să aleagă câştigătorul din rândul celor patru cuvinte clasate în fruntea acelui sondaj de mare amploare.
Anul trecut, doar votul publicului a contat, iar cuvânt ales a fost „goblin mode”, un termen dificil de tradus, care descrie o atitudine sau un comportament de respingere a aşteptărilor sociale.
În 2021, Oxford University Press a ales cuvântul „vax” (de la „vaccinare”), după ce în 2020, un an excepţional marcat în special de pandemia de COVID-19, a decis să opteze pentru mai multe cuvinte, inclusiv „coronavirus”, „lockdown” şi „black lives matter”. În 2019, cuvântul anului a fost „urgenţă climatică”.